5 Δεκ 2010

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ



    Ο μέγας και θαυμαστός Σάββας ο Ηγιασμένος έζησε κατά τον «χρυσούν αιώνα» του μοναχισμού στους Αγίους Τόπους. Γεννήθηκε στην Μουταλάσκη κοντά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, το 439 μ.Χ. Όταν ήταν 5 ετών οι γονείς του Ιωάννης και Σοφία, έφυγαν για την Αλεξάνδρεια, γιατί ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και πήρε διαταγή να μεταβεί εκεί.
Άφησε τον μικρό Σάββα με όλη την περιουσία τους στον αδελφό του. Ο Σάββας από την παιδική εκείνη ηλικία φανέρωνε μια καταπληκτική ωριμότητα. Εφαίνετο σοφότερος και από τους γέροντες. Όταν έγινε 8 ετών μόνος του πήγε ως δόκιμος σ΄ένα πλησιόχωρο περίφημο μοναστήρι των Φλαβιανών.
18 χρονών πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τους Αγιίους Τόπους και να γνωρίσει Άγιους Ασκητές. Γοητεύθηκε από τον Μέγα Ευθύμιο, ηγούμενον Λαύρας, που έλαμπε σαν ήλιος με την αρετή του και τα θαυματά του.
Κατ’αρχάς ασκείται στο κοινόβιο του Αγίου Θεοκτίστου. Συνέχεια δε κοντά στον Ιορδανίτη Άγιο Γεράσιμο και ύστερα μόνος του σε μία ερημική σπηλιά. Γύρω του μαζεύτηκαν πολλοί ασκητές. Τότε με θεία αποκάλυψη, σε ηλικία σαράντα ετών, κτίσει την περίφημη Λαύρα του, που υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι το εγκαλώπισμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έκανε θαύματα πολλά και τα θηρία, τα λιοντάρια, υποτάσσονταν ενώπιόν του.
Η φήμη του διαδίδεται σε όλη την Ορθοδοξία. Αγωνίζεται με σθένος για την επικράτηση της Ορθοδοξίας κατά της αιρέσεως των Μονοφυσιτών. Πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, να μεσιτέψει για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ηλία, που εξορίστηκε με τις διαβολές των αιρετικών. Ο Αυτοκράτωρ Αναστάσιος τον δέχτηκε με πολλές τιμές και του πρόσφερε δωρεές για τα μοναστήρια του.
Πηγαίνει και δεύτερη φορά εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη, επί Ιουστινιανού. Και ο μέγας αυτός Αυτοκράτορας τον δέχεται με τιμές. Βάζει μπροστά του μετάνοια και τον ασπάζεται. Ο πανσέβαστος Άγιος Σάββας συνεχίζει την καταπληκτική δράση του στην Αγία Γη, μέχρι την κοίμησή του σε ηλικία 94 ετών.
Ίδρυσε 4 Λαύρες, 6 Κοινόβια, 5 Πτωχοκομεία και ξενοδοχεία για τους προσκηνυτές.
Το σεπτό Σκήνωμά του μεταφέρθηκε στη Βασιλεύουσα για ευλογία και φυλάττονταν με βαθύτατο σεβασμό επί αιώνες. Οι  σταυροφόροι όμως το άρπαξαν μαζί με πολλά άλλα θησαυρίσματα που τα μετέφεραν στην Βενετία.
Όμως ύστερα από εννέα ολόκληρους αιώνες, το 1964, ο Άγιος Σάββας φανερώθηκε στον Πάπα της Ρώμης Ιωάννη ΚΓ΄ και του είπε ότι θέλει να επιστρέψει στο μοναστήρι του στην Παλαιστίνη, διότι το ζητούσαν τα παιδιά του, εννοώντας του μοναχούς της Μονής. Τότε οι Ρωμαιοκαθολικοί, αφού συζήτησαν το θέμα, αρνήθηκαν να επιστρέψουν το λείψανο του Αγίου...
Εν συνεχεία, πέθανε μετά από μερικούς μήνες ο Πάπας Ιωάννης και το 1965 ο Άγιος Σάββας εμφανίστηκε εκ νέου στον νέο Πάπα Παύλο ΣΤ΄, ζητώντας επίμονα να επιστρέψει στην Παλαιστίνη! Τελικά το αίτημα του Αγίου έγινε δεκτό και στις 5 Οκτωβρίου του 1965 μετέβησαν στην Ιταλία αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων οι οποίοι παρέλαβαν το Άγιο λείψανο και στις 13 Οκτωβρίου το έφεραν στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα όπου ετέθη εις προσκύνηση των πιστών και κατόπιν το μετέφεραν στις 30 Οκτωβρίου στην Λαύρα του Αγίου Σάββα όπου έκτοτε τίθεται εις προσκύνηση. 

Ας επικαλούμαστε την θαυματουργική του χάρη και τις πρεσβείες του για τη σωτηρία μας.