16 Οκτ 2009

Ευαγγέλιο, 18 Οκτωβρίου 2009 Λουκ. ι΄ 16-21

Image and video hosting by TinyPic

Λουκά του Ευαγγελιστού, 18 Οκτωβρίου 2009

Λουκ. ι΄ 16-21

16 κούων μν μο κούει, κα θετν μς μ θετε· δ μ θετν θετε τν ποστείλαντά με.

17 πέστρεψαν δ ο βδομήκοντα μετ χαρς λέγοντες·

Κύριε, καὶ τὰ δαιμόνια ὑποτάσσεται ἡμῖν ἐν τῷ ὀνόματί σου.

18 Επε δ ατος· θεώρουν τν σατανν ς στραπν κ το ορανο πεσόντα.

19 δο δίδωμι μν τν ξουσίαν το πατεν πάνω φεων κα σκορπίων κα π πσαν τν δύναμιν το χθρο, κα οδν μς ο μ δικήσ.

20 πλν ν τούτ μ χαίρετε, τι τ πνεύματα μν ποτάσσεται· χαίρετε δ τι τ νόματα μν γράφη ν τος ορανος.

21 ν ατ τ ρ γαλλιάσατο τ πνεύματι ησος κα επεν·

Ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις· ναί, πατήρ, τι οτως γένετο εδοκία μπροσθέν σου.




Image and video hosting by TinyPic

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Από τον Συναξαριστή:

Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.

Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Βοιωτία κ.α.

Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων. Αναπαύθηκε ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών.

Αργότερα ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο Κωνστάντιος διέταξε να μεταφερθεί το λείψανο του Ευαγγελιστή στην Κωνσταντινούπολη και να τοποθετηθεί κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ι. Ν. των Αγ. Αποστόλων, μαζί με τα λείψανα των Αποστόλων Ανδρέα και Τιμόθεου.

Τιμοθέου Κ. Κιλίφη, Αρχιμανδρίτη (Κείμενο-μετάφραση-σχόλια) των τεσσάρων Ευαγγελίων και των Πράξεων των Αποστόλων. Α΄τόμ.

Το τρίτο Ευαγγέλιο ονομάζεται «κατά Λουκάν» γιατί συγγραφέας του είναι ο Λουκάς, για τον οποίο μας λέει ο ιστορικός Ευσέβιος ότι «η καταγωγή του ήταν από την Αντιοόχεια, την πρωτεύουσα της Συρίας, η επιστήμη του ήταν η ιατρική, πολύ συντροφιά έκανε με τον απόστολο Παύλο, αλλά και με τους άλλους αποστόλους γνωρίστηκε καλά» (ιστορ. Ευς. Βίβλ. Γ’4).

Και πραγματικά, ο Λουκάς «ο ιατρός ο αγαπητός» ήταν Έλληνας και ίσως κατηχήθηκε στο χριστιανισμό από τον απόστολο Παύλο, τον οποίο ακολούθησε κατόπιν στις περιοδείες του.

Όπως φαίνεται καθαρά από τα εδάφια 8 και 10 του κεφ. ιστ’ των Πράξεων, ακολούθησε τον Παύλο από την Τρωάδα (Τροία) στη δεύτερη περιοδεία του. Μετά στην τρίτη περιοδεία του.

Ήταν κοντά του και στις δύο φυλακίσεις του στη Ρώμη. Έγραψε το Ευαγγέλιό του στα Ελληνικά, με τη βοήθεια του Παύλου κυρίως. Αυτό προορίζεται για τους Έλληνες, γι’ αυτό ονομάζεται και «Ευαγγέλιο των Ελλήνων».

Επίσης ονομάζεται και Ευαγγέλιο προσευχών γιατί περιλαμβάνει πολλές λεπτομέριες περί προσευχής και γενικά ύλη πολύ πλούσια, λεπτομερέστερη των άλλων.

Το γράφει για κάποιον «κράτιστο», επίσημο Έλληνα, που έμενε στην Αλεξάνδρεια, τον Θεόφιλο. Είχε δε επικοινωνία με τη Θεοτόκο και τους συγγενείς της. Γι’ αυτό ιστορεί επίσης περισσότερο τα της Θεοτόκου από τους άλλους Ευαγγελιστές.

Ο τόπος όπου έγραψε συζητείται- ίσως η Καισάρεια, ίσως η Αχαΐα, ίσως η Θήβα.

Ο χρόνος συγγραφής υπολογίζεται ότι είναι πριν από τη συγγραφή των Πράξεων, τις οποίες έγραψε πριν το θάνατο του Παύλου, επομένως πριν από το 64μ.Χ. Από την παράδοση πιστεύουμε ότι κήρυξε στη Δαλματία, στη Γαλλία και στην Ιταλία και ότι μετά ήρθε στην Αχαΐα. Εκοιμήθη άνω των 80 ετών κατά πάσα πιθανότητα στη Θήβα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: